Город та овочі

Всі можливості редиски: як отримати максимальний урожай та використовувати стручки

Хороших урожаїв і чудового цвітіння! Знову з вами ліцензований інструктор, прихований під творчим псевдонімом Дід Моховий! Редиска – одна з найпростіших культур для вирощування. Але якщо ви їсте тільки корінь, то ви втрачаєте можливість!

Незалежно від того, чи є у вас великий сад або тільки підвіконня, зростаючий редис насправді може запропонувати набагато більше їжі, ніж ви можете собі уявити. Більшість людей думають, що кожне насіння редьки дасть тільки одну рослину і що кожна рослина дасть тільки один їстівне коріння. Але якщо врахувати альтернативні їстівні елементи кожної рослини, можна отримати набагато більш високий урожай. Відкриття стручків редьки і способів їх використання відкриє цілий ряд нових можливостей і допоможе вам розширити свої зусилля з вирощування в домашніх умовах.

Хочете максимально ефективно використовувати весь вільний простір? Нехай деякі редьки почнуть зав’язувати насіння.

Це відмінний рада для «ледачих» садівників, не вимагає особливого догляду. Все, що вам потрібно зробити, щоб отримати рясний джерело їжі, – це сидіти склавши руки, нічого не робити і дозволити природі йти своєю чергою.

Про редисці

Щоб зрозуміти стручки редьки, корисно дізнатися трохи більше про редьці і її життєвому циклі. У садах зазвичай вирощують кілька різних видів редьки – від зимової редьки дайкон до круглої червоної редьки і редьки для французького сніданку, вирощуваної у весняні та літні місяці. Але всі типи мають однакові основні звички зростання та життєві цикли.

Редис (Raphanus sativus spp. ) відноситься до сімейства хрестоцвітних. Їх життєві цикли нагадують життєві цикли інших рослин цього сімейства рослин.

Насіння висівають, і з’являються молоді сходи. Рослини починають обливатися і швидко ростуть. (Примітка – ви також можете додати молоді листя редиски в салат – все їстівне рослина. ) Незабаром коріння почнуть набрякати, утворюючи кулясті або трубчасті форми в залежності від того, який сорт ви вирощуєте.

Більшість садівників дочекаються, поки коріння досягнуть необхідного розміру, а потім зберуть урожай. Посів невеликої кількості редиски послідовно дозволить вам є редис протягом більшої частини року. Але якщо редис піддається тепловому стресу або довше залишається в землі, то після того, як коріння проростуть, рослини почнуть ставати довгоногими і дикими, а також виробляти рясне цвітіння. Залиште їх ще трохи, і ці квіти будуть обпилити, і почнуть формуватися насіннєві коробочки.

Що таке стручки редиски

Коли ми говоримо про стручках, ми маємо на увазі зелені, тонкі насіннєві коробочки, які утворюються на рослинах редиски. З ботанічної точки зору, ці подовжені насіннєві коробочки, загальні для членів сімейства Brassica, відомі як стручкові. Силіки мають два зрощених плодолистика і зазвичай лопаються при дозріванні.

Крім ботаніки, стручки – це хрумкі, соковиті зелені стручки, які утворюються після цвітіння. Якщо залишити їх на рослині, ці стручки сформують всередині насіння і стануть сухими і коричневими. Але ці стручки, коли вони зелені і свіжі, є смачним додатковим овочем у вашому саду.

Навіщо дозволяти редису цвісти і давати стручки

Редис, яким дозволено цвісти – навіть до того, як з’являться стручки, – вже добре себе почуває. Як садівник, ви отримаєте користь від квітів. Вони можуть бути невеликими, але зазвичай їх багато. Вони не тільки добре виглядають, але і приваблюють корисних комах . Наприклад, вони привертають журчалок, які поїдають тлю і допомагають контролювати популяцію цього поширеного шкідника.

Редис також може допомогти відлякати деяких шкідників і стати відмінним компаньйоном для широкого спектру фруктів і овочів.

Потім, коли стручки починають формуватися, можна насолоджуватися їстівним урожаєм. При збиранні коріння кожна рослина редиски дає тільки один. Але одна рослина редиски, якщо залишити його цвісти, дасть десятки або навіть сотні їстівних стручків. Таким чином, ви можете заперечити, що це набагато краща окупність ваших інвестицій!

Більш того, залиште деякі стручки на рослині, і ви можете дочекатися утворення насіння. Як тільки стручки стануть сухими і ламкими, ви можете видалити зрілі насіння, ретельно висушити їх, а потім зберегти для посадки в наступному році. Якщо ви новачок у збереженні власних насіння, то редис – одне з найпростіших рослин для початку.

Вибір редиски для стручків

Навесні і на початку літа я також сію червоний редис і редис по-французьки. Ті небагато, що я залишаю, дають мені їстівні стручки, якими я насолоджуюся восени.

Хоча всі сорти виробляють їстівні стручки, деякі з них будуть більші й смачніші інших. Якщо ви хочете вирощувати стручки, ви також можете подумати про вибір сортів, виведених для їх стручків, а не для коренів. Сорти, вибрані з-за їх їстівних стручків, включають:

  • Щурячий хвіст (Raphanus caudatus)
  • Хвіст дракона (те ж латинська назва, але у цього стручка фіолетові, а не зелені).
  • Munchen Bier (традиційно вживається з пивом в Німеччині, він також утворює їстівні коріння).
  • Сингара (індійський сорт з абсолютно величезними стручками).

Ці сорти виведені не тільки для отримання більш великих стручків з відмінним смаком, але і культивуються для більш швидкого проростання насіння. З цими сортами вам не потрібно буде довго чекати, перш ніж ви зможете збирати стручки.

Вирощування редиски

Вирощувати редиску неймовірно легко , і ви можете вирощувати його в різних садах або навіть вдома. На сонячному або злегка затіненому місці редис буде добре рости в контейнерах або в землі. Вони можуть впоратися з більшістю типів грунту, якщо вона досить волога.

(Ще одна цікава річ, на яку слід звернути увагу: коли ви садите насіння, ви також можете подумати про те, щоб проростити деякі з них. У них відмінний пряний смак, і я іноді їм їх в салатах або бутербродах. )

Літні сорти треба сіяти на відстані близько 1 сантиметра один від одного. Зимові сорти зазвичай проріджують приблизно до 15 см один від одного. Я часто сію редис в якості проміжної культури» між іншими, більш повільно зростаючими культурами. Але деякі я сію по краях грядки, де вони не будуть заважати, якщо я залишу їх проростати.

Крім забезпечення водою (не менше 2,5 см води в тиждень) і деякої підтримки, якщо це необхідно, ви можете залишити редис в спокої, щоб він займався своїми справами.

Збирання стручків

При прибиранні кореневого редиски зазвичай слід приступати до роботи раніше. Молоді корені більш соковиті, а старі мають тенденцію ставати дерев’янистими і можуть стати неїстівними.

Це також гарна ідея, щоб потрапити туди раніше, коли справа доходить до стручків. Чим довше стручки знаходяться на рослинах, тим жорсткіше і волокнистее вони стають. Збирати стручки, коли вони стануть жирними і соковитими, перш ніж вони почнуть висихати.

Просто зірвіть або відріжте стручки від стебел і відразу ж з’їжте їх або використовуйте в одному з рецептів, наведених нижче.

Способи використання стручків редиски

Для мене смак стручків редьки дуже схожий на смак більш знайомих коренів редьки. Деякі з них можуть бути більш різкими і гострими, ніж інші, але, як правило, більш молоді стручки мають ніжний і трохи більш м’який смак, ніж коріння. По консистенції і загальним смаком нагадує горох. Так що я б описав стручки редьки як щось середнє між редисом і зеленим горошком. Після приготування навіть більш гострі страви значно знижують тонус.

Щоб допомогти вам отримати максимальну віддачу від врожаю стручків редьки, ось кілька способів їх використання:

Їжте їх в якості закуски

Самий простий і легкий спосіб є стручки редьки – просто насолоджуватися ними як злегка гострої закускою. Якщо ви любитель пива, я повідомляю, що вони дуже добре поєднуються з цим напоєм. Їх можна є самі по собі або з вершковим сиром або соусом на основі кешью.

Додавайте їх в салати

Сирі стручки також хороші в салатах. Ними можна замінити звичайний редиска!

Пюрируйте їх, щоб зробити соус або пасту бутербродную

Коли є багато стручків редиски, варто змішувати їх з іншими інгредієнтами, щоб приготувати соус песто або пасту для бутербродів. Соковиті і злегка пряні стручки ідеально поєднуються зі свіжими і пікантними інгредієнтами.

Використовуйте їх у фритюрі

Вам не потрібно обмежувати себе вживанням стручків у сирому вигляді. Я також можна швидко обсмажувати їх і використовувати у фритюрі. Наприклад, люди смажать їх з імбиром, соєю, азіатської зеленню та спеціями, а також з капустою, морквою і зеленим горошком.

Додайте їх до легким, весняним стравам з макаронів

Додають стручки редьки легкі свіжі весняні страви з макаронів. Наприклад, поєднання стручків редьки, зеленого горошку, зеленої цибулі і шпинату в вершковою пасті.

Приготуйте весняне різотто

Ще одна комбінація, яка добре працює, – це додавання стручків редьки в різотто ближче до кінця приготування. Наприклад, знайомий приготував свіже різотто з квасолею, часником, зеленою цибулею і редискою.

Додавайте їх в омлети, фріттати або пироги із заварним кремом.

Мені також подобається додавати стручки редьки страви на основі яєць, такі як омлети, фріттати або пироги із заварним кремом. Стручки редьки надають цим стравам злегка пікантну свіжість і добре поєднуються з іншими інгредієнтами, такими як горох і чебрець або помідори і цибулю в кінці року.

Приготуйте піцу з редисом

Можна додавати сезонні овочі, такі як стручки редьки, у фастфуд, а також жменьку будь-яких свіжих інгредієнтів, які в будинку є.

Додайте їх у карі

У деяких частинах Індії, Пакистану і Бангладеш стручки редиски є традиційним інгредієнтом, що часто використовуються в каррі. Ви можете додати свої стручки, незалежно від того, з якого вони сорту, до цілого ряду каррі – вони можуть дуже добре поєднується зі стравами з сильними приправами.

10. Замаринуйте їх

Якщо ви хочете зберегти кілька стручків на потім чи не можете використовувати все, що ви зібрали, досить швидко, маринувати їх – найкращий спосіб. В Інтернеті можна знайти безліч рецептів маринованих стручків редисов.